fbpx

Ένα μοναδικό ταξίδι στον μουσικό πολιτισμό της Ηπείρου…

 

Μία παράσταση-αφιέρωμα με ξεχωριστές ερμηνείες και παντρέματα, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο διαδίκτυο παγκοσμίως…

 

Σκόρπια Φύλλα είναι οι νότες που πλέκονται μία-μία για να υφάνουν τραγούδια που αναβλύζουν μνήμες…

 

Σκόρπια Φύλλα είναι οι σκέψεις των ξενιτεμένων αλλά και όσων έμειναν πίσω να τους καρτερούν…

 

Ήπειρος, είναι το αντάμωμα των ανθρώπων από το χωριό ή την πόλη, στην πλατεία τη μέρα του πανηγυριού…

 

Μουσική, όργανα, φωνές, αγκαλιασμένα να ακολουθούν τα βήματα του χορευτή… 

 

Αυτό είναι Ήπειρος, το όνομα της οποίας έχει και το μουσικό σχήμα το οποίο αποτελείται από τον Γιώργο Κωτσίνη στο κλαρίνο, τον Κώστα Κίκιλη στο βιολί και τον Νίκο Αγγελόπουλο στο λαούτο και συμπράττει με τους καταξιωμένους Ηπειρώτες μουσικούς Θωμά Κωνσταντίνου στο λαούτο και το ούτι και Πέτρο Παπαγεωργίου στο ντέφι, καθώς και με τέσσερεις σημαντικές φωνές του τόπου μας, την Αρετή Κετιμέ, την Γιώτα Γρίβα, την Λευκοθέα Φιλιππίδη και την Ρία Ελληνίδου, εγκαινιάζοντας μία νέα σελίδα στα καλλιτεχνικά δρώμενα την μουσικής της Ηπείρου και όχι μόνο.

Μια φρέσκια, αλλά ταυτόχρονα βαθιά προσέγγιση της μουσικής αυτής, με ένα δοκιμασμένο σύνολο οργάνων, χωρίς δεσμεύσεις γραφικού, φολκλορικού ή μουσειακού τύπου. 

Η απόδοση των τραγουδιών και των μουσικών σκοπών της Ηπειρώτικης λαϊκής παράδοσης, αποτελεί για εμάς δραστηριότητα και όχι αναπαράσταση. Το κάθε μουσικό έργο διαρκώς αλλάζει, εφόσον κάθε φορά έχουμε μια καινούρια παραλλαγή και συνεχώς παραμένει το ίδιο. Η τεράστια πολυμορφία και ποικιλία των μουσικών σκοπών και των τραγουδιών της παράδοσης της Ηπείρου, οφείλεται στους μετασχηματισμούς των σταθερών και μεταβλητών μουσικών στοιχείων που περιέχει.

Στοιχεία που παραμένουν σταθερά αφορούν στη στέρεη δομή, τα δεδομένα μουσικά μοτίβα και σχήματα και έναν ήδη διαμορφωμένο τρόπο απόδοσης. Ενώ τα μεταβλητά στοιχεία διακρίνονται στη «διακόσμηση», στη διαφορετική σύνθεση που εξυπηρετεί τις ανάγκες κάθε παράστασης, στον αυτοσχεδιασμό, καθώς και στην ιδιαίτερη κάθε φορά έκφραση και προσωπικό τρόπο απόδοσης. Ωστόσο, η βασικότερη συνθήκη μεταβολής είναι η αλληλεπίδραση μουσικών και τραγουδιστών. 

Το περιεχόμενο του ρεπερτορίου της παράστασης λειτουργεί με έναν εξαιρετικά άμεσο τρόπο: συμπληρώνει το καλλιτεχνικό υλικό της καθημερινής μας ζωής. Τα ηπειρώτικα τραγούδια και οι μουσικοί οργανικοί σκοποί συνιστούν εκδηλώσεις του παρόντος (το παρόν εμπεριέχει και τη διάσταση της «ζωντανής μνήμης»). Τα τραγούδια αυτά κατοικούν στις καρδιές μας και τροφοδοτούν τις ανάσες μας.

Ερμηνεύουν:

Αρετή Κετιμέ
Γιώτα Γρίβα
Λευκοθέα Φιλιππίδη
Ρία Ελληνίδου

Παίζουν:

Γιώργος Κωτσίνης – Κλαρίνο
Κώστας Κίκιλης – Βιολί
Νίκος Αγγελόπουλος – Λαούτο
Θωμάς Κωνσταντίνου – Λαούτο, Ούτι
Πέτρος Παπαγεωργίου – Ντέφι

Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Κωτσίνης

Παραγωγή: ATW Productions
Project: Live Stage Web Project in Concert
Ηχητική Κάλυψη: Γιώργος Μιχαηλίδης
Ηχοληψία: Παναγιώτης Τερζής
Ηχογράφηση / Επεξεργασία Ήχου / Mastering: Νίκος Παπαδόπουλος | Soundflakes Studio
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Σοβατζής
Μοντάζ: Ασημίνα Ανδριοπούλου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αντώνης Βαραμπούτης
Εικονοληψία: Χάρης Πετρετζίκης, Γιάννης Βλάχος, Κώστας Ανετάκης
Post Processing / Animation: Μάγια Σεούντ
Επιμέλεια Teaser / Τrailer: Μάγια Σεούντ, Ασημίνα Ανδριοπούλου

Ευχαριστούμε το Μουσικό Μεζεδοπωλείο «Εν Μοσχάτω» για τη φιλοξενία των γυρισμάτων